Het is ongelofelijk maar waar wat u hier onder ziet.
Nu op 10 januari 2008 staat onderstaande stamroos,
nog volop in de bloei, in onze tuin.

Foto 2 in macro opname van de zelfde stamroos

Hier onder ziet u ook nog de winterharde violen in de bloei staan.

 

En tot slot ook de welbekende teunis bloem (primula)


Bloeiende heestertakken in huis

 


Takken van bloemheesters kunnen met extra warmte vervroegd in bloei worden gebracht. Kwekers zorgen op die manier dat forsythia, sering en sneeuwbal al vroeg in de winter te koop zijn. Je kunt ook zelf proberen om takken van heesters in de kamer in bloei te brengen.

 

Gemakkelijk in bloei komen forsythia, sierkers en sierappel, ribes en 'katjes' van wilg, els en hazelaar. De planten moeten wel eerst een periode van kou hebben gehad.

Van forsythia is bekend dat bloei pas mogelijk is na een periode met een temperatuur van 5°C of lager. Probeer daarom eerst met een klein takje of het lukt. Als de bloemen opengaan, kun je altijd meer plukken.
 Bloeiende planten
In januari zijn er niet zoveel bloeiende planten, maar er zijn er genoeg die ook heel mooi zijn. De volgende planten bloeien al in Januari of beginnen nog te bloeien in deze maand.

 

Kerstroos (Helleborus niger )

Kerstroos (Helleborus niger)

Kleur: wit. Bloeitijd: Januari tm April
Hoogte ongeveer, 30 cm.
 Sneeuwklokje (Galanthus nivalis)
 

 

Sneeuwklokjes bloeien in Januari en Februari. Na de eerste aanschaf heeft u er jarenlang plezier van.
En de pollen in de tuin worden na enkele jaren vrij groot en je kunt ze dan prima delen.
 


 

Winterharde violen


Het tweejarig tuinviooltje (Viola Wittrockiana Groep) is een van de weinige bloeiende planten die goed tegen vorst bestand zijn.

Ze zijn er in allerlei tinten, vaak tweekleurig en met een fraaie tekening. De bloeitijd hangt af van de zaaitijd.

Gebruik deze vrolijke bloeier eens om de winterse tuin op te vrolijken. Met de verschillende kleuren zijn mooie combinaties te maken.
 


 
  Primula's
 


De gele en paarse primula en rode primula's staan  prachtig in bloei als de sneeuw weg is. Het is echt een heel, gemakkelijk plantje. Als u primula's voor binnen heeft gekocht is het aan te raden om ze na de bloei niet weg te gooien.
Als u ze in de tuin zet kunt u er nog jarenlang plezier van hebben.
 Skimmia's


 

Een heel gemakkelijke groenblijvende winterplant met zelfs in Januari nog heel veel rode bessen er in wat erg fleurig staat in deze winter periode.
 


 

Maagdenpalm
 


Een leuke groenblijvende bodembedekker in de tuin is de maagdenpalm. Er zijn verschillende soorten, maar de maagdenpalm die in het voorjaar witte bloemen krijgt komt nu het beste tot zijn recht. Deze heeft namelijk een kleiner blad en ziet er veel sierlijker uit dan die met het grotere blad. Bovendien valt het witte bloemetje 's avonds in de tuin meer op.
 


 

Chinese Toverhazelaar


Geelbloeiende soort, die in januari/februari bloeit is de Chinese Toverhazelaar, (Hamamelis mollis)
De Chinese toverhazelaar heeft grote, gele, geurende bloemen en zacht behaarde bladeren die groter zijn dan die van soortgenoten. De toverhazelaar is een sieraad voor de tuin zowel in de winter als ook in het najaar. Onder gunstige omstandigheden kan hij 50 jaar oud worden. Hij is een langzame groeier en heeft veel ruimte nodig. Hij groeit vrij breed uit met bijna horizontale takken.

De toverhazelaar prefereert een plek in de zon of halfschaduw en middelzware, liefst wat lemige grond. Maar hij doet het ook goed op zure zandgrond. Wanneer de groeivoorwaarden optimaal zijn. kan hij 3-5 m hoog worden.

Vermeerderen kun je hem het beste door afleggen, d.w.z. dat je een sterke, liefst jonge tak naar beneden buigt en met een stevige draadbeugel tegen de grond vastzet. De tak zal gaan wortelen, en kan dan van de moederboom afgeknipt worden.
 Er zijn ook nog andere opvallende planten voor in de kale wintertuin.
Kronkelhazelaar: Corylus avellana ‘Contorta’


 

Prachtige hazelaar met mooie kronkelende gedraaide takken en twijgen. Het brede hartvormige blad krult soms evenzeer.
Eind van de winter, begin voorjaar krijgen ze gele katjes die zeer decoratief zijn. Geliefde plant in de bloemsierkunst maar ook een prachtige solitair voor de tuin die vooral in de winter alle aandacht naar zich toe trekt. Voorkeur voor een vruchtbare kalkrijke vochtige goed doorlatende grond. Uitlopers (rechte takken) verwijderen. Hoogte ongeveer 2 meter.

Ander soort,
Witte kornoelje:Cornus alba ‘Sibirica’ Prachtige heester met felrode, rechte takken, ook zeer geschikt voor bloemstukken.
  Vogels voeren

 

Insecten worden schaars in de tuin als het eenmaal gaat vriezen. Vogels schakelen over op ander voedsel, zoals zaden en bessen. Houdt de vorst langere tijd aan, dan raken ook deze voorraden uitgeput en wordt het tijd om de vogels bij te voeren. Een voederhuisje of -plank is ideaal. Zo helpt u de vogels:

 


 

Plaats een voederhuisje of -plank op minimaal 1,5 meter van de grond, zodat katten er niet bij kunnen.

Breng halverwege de paal een metalen ring aan (bijv. een conservenblikje). Muizen kunnen zo niet naar het voer toe klimmen.

Houd de plank goed schoon met heet water en een borstel. Van beschimmeld en rottend voedsel worden vogels ziek.

Zet een voederplank op een beschutte plaats, bijv. tussen hoge struiken of onder een boom.

Blijf voeren zolang de vorst aanhoudt. Bouw het voeren af, zodra sneeuw en ijs verdwenen zijn.                                 

 


 

  

Kerstroos in de huiskamer


 

Vanwege de grote, vaak mooi getekende bloemen is de kerstroos een van de meest geliefde winterbloemen.
Vooral de witbloeiende kerstroos Helleborus niger wordt in de winter graag als kamerplant gebruikt.

Maar ook andere Helleborus-soorten kun je tijdelijk naar binnen halen. Bedenk wel dat een te hoge temperatuur en uitdroging van de kluit niet bevorderlijk zijn voor de gezondheid van de plant. Zet ze dus vrij snel weer in de tuin.

 

Laat de planten langzaam aan de buitentemperatuur wennen door ze bijvoorbeeld eerst in de bijkeuken of schuur te zetten.


   

Schone bloempotten

 

 

Potten die worden hergebruikt voor zaaien, stekken of scheuren moeten vrij zijn van ziektekiemen. Plastic potten hebben een gladde wand en zijn in een emmer met heet sodawater gemakkelijk schoon te maken. Potten van steen zijn wat ruwer en bovendien poreus. Gebruik daarvoor een harde borstel en heet sodawater. De potten blijven zo lang mogelijk in het water liggen. Laat ze vervolgens uitlekken. Dit is een mooi karweitje voor de wintermaanden. Dan zijn de potten klaar als het moment van zaaien, stekken of scheuren is aangebroken.


 

Sneeuwklokjes delen

 

 

Eigenlijk heb je nooit genoeg sneeuwklokjes in de tuin. Vooral in grote aantallen komen ze mooi tot hun recht. De pollen in de tuin worden na enkele jaren vrij groot en je kunt ze dan prima delen. Als je dit elk jaar met een paar pollen doet, raakt langzamerhand de hele tuin vol met sneeuwklokjes. De beste tijd hiervoor is direct na de bloei. Het blad groeit dan nog een tijdje door om voedsel aan te maken dat in de bollen wordt opgeslagen. Door de planten nu te bemesten zorg je voor een extra goede groei.

 Wip de polletjes na de

bloei met een schop

uit de grond.

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 Trek de pol voorzichtig uit elkaar en

 herplant de stukken op een diepte

van 6 centimeter.