Tips Home

Sambar Server Tips en Trucs !

 

Polie Systems WebServer: En ADSL Modems


Wat is nu eigelijk precies tweaken, van een (Alcatel Modem).

Tweaken is: Definition apparatuur precies afstellen.TERM fijn afstellen

Alcatel heeft twee modellen modems die veel op elkaar lijken. Bij Mxstream krijg je de SpeedTouch Home, de simpelste versie. 

Deze is geschikt om met 1 pc te gebruiken. Wil je met meer pc's werken dan moet je er een (dure) router tussen zetten, of op een pc een programma draaien om internet te delen.

Echter Alcatel heeft ook de SpeedTouch Pro, en nu blijkt dat met een kleine aanpassing van een register de SpeedTouch Home is op te waarderen naar een SpeedTouch Pro.
Dit werkt dus alleen met een Alcatel Speed Touch Home ethernet modem.
Je modem kan nu zelf de PPPoA connectie opzetten (wat hiervoor met behulp van de VPN adapter op de computer gedaan moest worden). Omdat het Pro modem ook als router werkt kan je nu je internet verbinding delen met andere computers op het netwerk daarachter. Dat kan je doen door een HUB of Switch achter je modem te koppelen (met de Uplink van je HUB/Switch).

Verder zit er een ingebouwde firewall in en kan je poorten forwarden (om server applicaties achter het modem te draaien). 
Omdat je niets 'tweaked', het modem gaat er niet sneller van, is dit een beetje een verkeerde benaming. Hacken zou een beter woord geweest zijn geweest

Dit is wat bedoeld wordt met tweaken. En dan hoef je opeens geen router meer aan te schaffen of internet te delen via een pc, het enige wat je hoeft te doen is een hub of switch kopen (die je vaak toch al hebt als je meer pc's in een netwerk hebt), pc's configureren en klaar is kees.

Bijkomend voordeel is dat je op de pc's een eenvoudiger instelling gebruikt waardoor de verbinding stabieler wordt. Wel is de routing functionaliteit van de SpeedTouch Pro vrij beperkt, dus als je hele wilde dingen van plan bent kan het wel eens onvoldoende zijn.

Er zijn mensen die beweren dat er grote risico's zitten aan de tweak. Dat is niet waar, zolang je maar precies de "handleiding" volgt. Dus dat je het goede register op de goede waarde zet en niet een andere.

Bovendien kun je de modem met behulp van dat Pieterspeuterige kleine knopje achterop (dat gaatje waar 'Default' bij staat) de modem weer terug zetten naar fabrieksinstellingen (Zie modem handleiding hoe dat moet). Even MXS_home.exe vanaf de MXstream CD draaien, en alles staat weer zoals het hoort.

Je kunt dan je modem ook weer terug tweaken naar de oorspronkelijke instellingen, en dan heb je ook weer garantie, want alles staat dan weer zoals het was.

(Of wordt er misschien stiekem in het modem een Log file bijgehouden?)

Dat is tot nu toe onbekend?

Na de tweak kan je ook de menukeuze PPP benaderen in de alcatel. http://10.0.0.138
Zodat je het ding zelf kan laten inloggen ipv je PC.

Maar hij kan ook op de oude manier blijven werken.

Servers kosten geld (Maar de Sambar WebServer is gratis) en voor winroute moet de andere pc ook aanstaan en heb je een tweede netwerkkaart nodig.

Als je een (1) computer hebt is de tweak niet direct noodzakelijk. Tenzij je een OS draait dat PPTP niet ondersteund (BeOS) of waarbij dat wat lastig in te stellen is.

Met meerdere computers verbonden met een switch is het wel makkelijk ieder machine kan het internet op zonder dat de andere aanstaat.

Ik geef de voorkeur aan een switch zodat er tussen de computers onderling een 100Mbit verbinding blijft, bij een 10/100 hub schakelt alles naar 10 Mbit en 100 Mbit hubs doen het gewoon niet met de alcatel.

10/100Mbit netwerkkaarten zijn er vanaf 25~30 gulden
En een switch is ook goedkoper dan een router (met ingebouwde switch).

En winroute is nou niet de meest stabiele/snelle/makkelijke software.

De voordelen zijn,

Als je nog moet beginnen aan een netwerk, maakt de tweak dit een stuk gemakkelijker, omdat je van je modem een router maakt. Het modem onderhoudt de verbinding met het internet via 1 IP adres. Je hebt alleen nog maar een hub of switch nodig, om de andere PC's te kunnen laten internetten

Ander voordeel is dat er niet altijd een pc aan moet staan die is verbonden met het internet om op andere PC's ook te kunnen internetten. Iedere PC aan de hub/switch is gelijkwaardig en kan zo het internet op zonder inloggen en moeilijk gedoe met VPN verbindingen.

Bovendien, omdat het modem de verbinding onderhoudt en niet een PC, is de verbinding een stuk stabieler.

Tweaken is dus wel cool om te weten dat er niet de hele dag een lawaai pc open hoeft te staan.

Dit gaat natuurlijk niet op ! als je een WebServer heb draaien, die 24/7*365 paraat moet zijn.

Klik op het Sambar Nederland logo voor de index paginaPolie Systems © 2002


Algemene gebruiksvoorwaarden