Tips Home

Sambar Server Tips en Trucs !

 

Hoe kan ik voorkomen dat ik onnodig veel data verkeer genereer ? 

Om dat te voorkomen moet u het onderstaande goed onthouden.


Plaatjes, filmpjes en muziekfragmenten zijn over het algemeen veel groter dan tekst- en HTML-bestanden, en leveren veel meer dataverkeer op. Vaak is het niet eens nodig om het aantal te verminderen, maar is het genoeg om de vorm van aanbieden aan te passen.

Stel u wilt op uw homepage 10 plaatjes aanbieden die gemiddeld 1 Megabyte groot zijn. Als u die samen op een pagina zet en iemand vraagt die in zijn geheel op, genereert dat iets meer dan 10 Megabyte aan dataverkeer. U zou dit kunnen verminderen door op die webpagina links te zetten naar elk plaatje, met een korte beschrijving per link. Bezoekers kunnen op grond van de beschrijvingen bepalen welk plaatje ze wel of niet willen zien. In plaats van beschrijvingen kunt u ook een sterk verkleinde versie (zogenaamde thumbnails, letterlijk duimafdrukken) op de webpagina plaatsen, zodat na een klik op een thumbnail het plaatje op werkelijke grootte weergegeven wordt.

Als plaatjes een integraal onderdeel van uw homepage vormen, kunt u overwegen uw pagina op te splitsen in meerdere kleinere delen waardoor er minder plaatjes per pagina zijn. Dit kunt u doen door op uw homepage meerdere links naar de afzonderlijke subpagina's te zetten of door middel van frames.

U kunt ook proberen de grootte van de plaatjes te verkleinen. Er zijn heel veel verschillende bestandstypen (formaten) waarin een plaatje opgeslagen kan worden. Bestandstypen die de meeste browsers zonder hulpprogramma's kunnen tonen zijn GIF en JPG. Beide formaten hebben hun voor- en hun nadelen. Een GIF-plaatje kan maar 256 kleuren bevatten terwijl een JPG-plaatje miljoenen kleuren kan bevatten en dus uitermate geschikt is voor foto's. Een GIF-plaatje daarentegen kan weer gebruik maken van de zogenaamde interlaced-techniek (het plaatje wordt eerst in grove lijnen getoond die verfijnen terwijl het plaatje gedownload wordt) en kan gebruikt worden bij animaties. Als u plaatjes op uw homepage wilt zetten kunt u die misschien het beste met een tekenprogramma (zoals PaintShop) converteren naar zowel GIF als JPG formaat en kijken wat het kleinste bestand oplevert.