Tips Home

De Sambar Server Werkt ook met Sype

 

Wereldwijd gratis bellen via internet.

De nieuwe hype heet Skype

Gratis bellen via internet is op zeer korte tijd uitgegroeid tot een echte hype. Het kan nu helemaal gratis, tenminste als je toegang hebt tot een computer met internetverbinding.

Het nieuwe Skype
Het nieuwe softwareprogramma Skype maakt het mogelijk om gratis te bellen via internet. Het programma is ontwikkeld door Niklas Zennstrom en Janus Friis, de oprichters van Kazaa (de gratis uitwisselingsdienst waarmee je via het internet gratis muziek, films en software kan downloaden).

Terwijl Kazaa nog altijd kritiek krijgt omdat het illegaal zou zijn (of tenminste illegaal downloaden zou mogelijk maken) is er helemaal niets onwettelijks aan gratis telefoneren via internet.

De eerste testversie van Skype is online sinds begin september. De eerste weken is het wereldwijd bijna een miljoen keer gedownload. Dat betekent dat bijna een miljoen mensen nu al gratis telefoneren met Skype. Downloaden gaat snel en is gemakkelijk.

Internettelefonie bestaat al langer, maar had tot nu toe meer nadelen dan voordelen: je moest ervoor betalen, je moest vaak ingewikkelde installatieprocedures volgen en de kwaliteit van de verbinding was veel slechter dan die van je mobiele of vaste telefoon.

Skype is eenvoudig en snel te installeren, het werkt goed en de kwaliteit van de verbinding is zelfs in de testversie al heel erg goed. De meerwaarde van Skype (behalve dat het gratis is) zit in de gebruiksvriendelijkheid en de kwaliteit. Met deze troeven lijken de oprichters van Kazaa nu ook de wereldwijde doorbraak van gratis telefoneren via het internet te forceren.

Wat heb je nodig om gratis te bellen?

 1. Een pc - met het besturingsprogramma Windows XP of Windows 2000.
 2. Een internetverbinding - liefst een breedbandverbinding (kabel, ADSL of andere...). Een trage verbinding werkt echter ook (minimum 33.6 Kbps modem).
 3. Een geluidskaart - zit standaard in de meeste, zoniet bijna alle pc's.
 4. Een microfoon en speakers - Een headset met microfoontje is nog handiger.
 5. Het softwareprogramma Skype
Let op: je gesprekspartner moet aan dezelfde voorwaarden voldoen om gratis te kunnen telefoneren.

Voordelen van Skype

 1. Snelle, goede en duidelijke telefoonverbinding.
 2. Snel en gemakkelijk te installeren.
 3. Nederlandstalig en gebruiksvriendelijk.
 4. Het is en blijft gratis.
 5. Je wordt niet gestoord door reclame.
 6. Er zit geen "spyware/adware" in het programma.
 7. Werkt ook met een firewall.
 8. Het werkt in heel de wereld.
Nadelen van Skype
 1. Je gesprekspartner moet aan zijn/haar pc zitten op het ogenblik dat je hem/haar belt.
 2. Je baas zou het je wel eens kwalijk kunnen nemen als je Skype installeert op de pc op het werk, maar daar heb je thuis natuurlijk weinig last van.
Wat moet je doen om gratis te bellen?
 1. Surf naar www.skype.com
 2. Klik op "download"
 3. Volg de installatieprocedure
 4. "Zoek een vriend"
 5. Klik op het telefoon icoontje
... en je bent gratis aan het bellen.