Tips Home

Sambar Server Perl uitleg

 

Perl is een zogenaamde interpretatieve - moet niet gecompileerd worden - "high-level" programmeertaal, ontwikkeld door ene Larry Wall, een linguïst die als systeembeheerder bij NASA werkte eind jaren 80.

"Perl" is een acroniem voor "Practical Extraction and Report Language". Larry Wall heeft ooit nog beweerd dat de échte betekenis is: "Pathologically Eclectic Rubbish Lister".

Perl is uitgegroeid tot de - of toch minstens een van de - belangrijkst scriptingtalen die je op het WWW vindt, omdat bijna alle CGI-programma's in Perl geschreven zijn. Perl is ook een zeer goede taal voor "prototypes" en een soort van bindtaal waarmee je verschillende systemen goed kan doen samenwerken. Perl is populair bij systeembeheerders die het gebruiken voor een oneindig aantal geautomatiseerde taken. Perl heeft zijn basis liggen in UNIX maar kan je kan vinden op een heel wijde variëteit van platforms.

Eén van de grootste voordelen van Perl is dat je verschillende manieren kan gebruiken om tot eenzelfde doel te komen. Hierdoor is er veel ruimte om je persoonlijke stijl in je programma's te verwerken.

Een kleine opmerking ivm. Perl op UNIX systemen vs. Perl op Windows systemen:
Als je een handboek van Perl openslaat is dit meestal gericht op UNIX systemen. Je zal zowat elk voorbeeld met de volgende lijn zien beginnen: 

#usr/bin/perl.exe (maak het voor de Sambar Webserver het zo als het hier staat) #!c:/perl/bin/perl

of iets soortgelijks. Deze lijn heet de 'shebang' lijn en geeft voor de UNIX-shell aan waar hij de perl-exe kan vinden. Voor UNIX systemen is dit logisch, voor Win32-systemen niet: Windows moet bij de aanvang van de uitvoering al weten welke extensie met welk programma moet uitgevoerd worden. Een Windows-systeem zal de lijn negeren, tenminste wat betreft de padaanduiding. Eventuele extra parameters worden wel in acht genomen (bvb. -w om waarschuwingen weer te geven). Als er dus zo'n extra parameters gebruikt worden, plaats dan ook zo'n lijn.
Sommige webservers laten tegenwoordig ook toe dat je een padaanduiding weergeeft (bvb. Sambar servers) onder Windows. Dit komt goed van pas als je met verschillende versies van Perl wilt werken. 

Wat heb je nodig

Zoals hierboven al gezegd is Perl te gebruiken op de meeste Operating Systems, Windows inbegrepen. In de sectie Downloads hieronder vind je een aantal links. Download en installeer het programma dat bij je OS past. Zodoende kan je je eigen programma's (of de programma's die je hier vindt) zelf aanpassen en uittesten.

Wanneer je het programma installeert kan je je best houden aan de voorgesteld directory (c:\perl, waar c: de schijf of partitie is waar je OS op is geïnstalleerd). Na installatie open je een DOS-prompt en ga je naar de C:\perl\eg directory en typ je example.pl. Als je nu de lijn Hello from Active Perl! te zien krijgt, is het programma goed geïnstalleerd en kan je gelijk aan de slag.

Windowsgebruikers met iets minder ervaring aangaande installaties e.d. raad ik aan om de laatste versie bij ActiveState te gaan halen. 
Ook UNIX & Solarisgebruikers kunnen hier terecht: 

Download Link : ActiveState Perl



Lees eerst de algemene gebruiksvoorwaarden voor dat u gaat downloaden



Algemene gebruiksvoorwaarden

Polie Systems © 2006