Sambar Server Tips en Trucks

Sambar Nederland: Netwerk installeren

Nu Internet steeds meer ingeburgerd raakt dreigt er hetzelfde gebakkelei binnen het gezin als bij de televisie. Dochterlief wil chatten op TMF.nl, Moeders wil rolpatroonbevestigend recepten zoeken en Vader kijkt liever naar mooie natuuropnamen op Playboy.com. 

Zoals er ook meerdere televisies in huis komen ontstaat er ook steeds meer behoefte aan meerdere PC's.  Wil je echter met meerdere tegelijk Internetten dan ben je er niet met een extra PC en modem alleen. Je zal er extra telefoonlijnen bij moeten nemen met als gevolg dubbele abonnement en gesprekskosten. Veel voordeliger is het dan samen tegelijkertijd een modem en telefoonlijn te delen. Dit zal je kunnen realiseren door een eenvoudig netwerkje aan te leggen.

Een netwerk begint met het trekken van kabels. In de meeste gevallen gebruik je daar UTP-kabels voor. Je kan die kabels kant en klaar kopen in de winkel, maar je kan ze ook zelf maken. Dat wil dan zeggen dat je zelf de UTP-stekkers eraan moet zetten. Dat is een lastig klusje, waar je bovendien een speciale tang voor nodig hebt, maar het heeft als voordeel dat je je kabels eerst door de muur kan trekken zonder dat je een extra groot gat moet maken voor je stekker.

Als je de bekabeling eenmaal hebt aangelegd, moet je zorgen voor netwerkkaarten in alle computers die je op het netwerk wilt aansluiten. De netwerkkabels sluit je aan op de netwerkkaart. Die netwerkkaarten zorgen voor het versturen van gegevens van de ene naar de andere computer. Consumenten PC's hebben steeds vaker standaard een netwerkkaart aan boord. Is dit niet het geval dan zal je deze apart moeten aanschaffen en installeren.

Hoe sluit je deze kabels nu vervolgens aan? Hiervoor heb je een HUB nodig, dat is een centraal kastje. Je verbind iedere computer via de netwerkkabel met dit kastje, via het kastje kunnen de PC's vervolgens met elkaar "praten". Wil je niet meer dan twee PC's met elkaar verbinden dan kan je ook volstaan met een crosscable die beide netwerkkaarten met elkaar verbind.

In de winkel zijn overigens complete en kant en klare startpakketten te koop met een HUB, kabels, netwerkkabels en software.

Als je bekabeling en netwerkkaarten eenmaal geregeld zijn, moeten we nog wat instellingen maken in de computer. Ten eerste moeten we natuurlijk aan Windows vertellen dat er een netwerkkaart in de computer zit, en welk type dat dan is. Als het goed is vindt Windows zelf uit welke kaart dat is. Daarna moet je nog wat instellingen maken, zoals opgeven welk adres en naam je computer heeft. Dit moet je op alle computers doen die je in het netwerk wil opnemen. Zorg dat elke computer een uniek nummer krijgt. Kies hiervoor in het Windows Configuratiescherm voor Netwerk. Als deze nog niet ge´nstalleerd is installeer je via Toevoegen de Client voor Windowsnetwerken en het protocol NetBui. De unieke naam van de computer en de werkgroepnaam bij Identificatie. De werkgroepnaam moet op alle computers gelijk zijn.

Als dat gelukt is heb je een netwerkje operationeel, je kan (na dit in Windows ingesteld te hebben) bijvoorbeeld de printer, de CD-Rom of de harde schijf van een andere PC gebruiken. je krijgt hiervoor een icoon Netwerkomgeving op je monitor te zien. Als je deze aanklikt krijg je de namen te zien van de andere computers in je netwerk.

Je moet wel eerst op iedere PC aangeven dat andere PC's gebruik mogen maken van je harde schijf, dit kan je per directory aangeven. Hiervoor moet je eerst bij de Bestanden en printers delen aanvinken dat je je schijf en eventueel printer wilt delen. In de Windows verkenner kan je vervolgens bij de eigenschappen van directories en schijven aangeven in hoeverre andere computers toegang krijgen tot deze schijf. 

Op deze manier kan je programma's gebruiken die op de andere PC staan en kan je daarvoor geschikte spelletjes tegen elkaar spelen.

Om tegelijkertijd Internet te kunnen gebruiken is er nog een extra stap nodig. Je moet software hebben wat het Internet-verkeer tussen beide PC's regelt, de PC met het modem wordt daarbij als proxy-server ingesteld. In feite heeft alleen de PC die als proxy-server werkt verbinding met het Internet en geeft op verzoek de data door aan de andere aangesloten PC's. Als deze software niet bij je netwerk-starterspakket wordt bijgeleverd kan je proxysoftware downloaden van deze Site bij download's het beste is dan om de Sambar Server 5.0 te downloaden. De FAQ van het programma Sambar Server geeft veel informatie over de werking en instellen van een proxy-server.

Mocht u dit allemaal te moeilijk vinden dan kunt u altijd nog bij Polie Systems terecht voor de complete installatie.


 

sambar@polie.nl


Algemene gebruiksvoorwaarden