» Wat is de JanaServer 2.5.x (Deze site is vanwege niet 24/7 online van de server: verhuist naar http://www.polie.nl/janaserver )

Share |

JanaServer 2 - AdministrationJana is een internet-sharing software oplossing voor SOHO situaties. Het is niet alleen een proxy server, maar ook een http server applicatie, een FTP gateway en server, socks, telnet, Realplayer en IMAP gateways en standaard-protocol email servers (SMTP, POP3). In tegenstelling tot andere beschikbare commerciële proxy servers (voor GELD!), Jana verslaat sommige nog steeds op functies alleen al, gebruiksvriendelijkheid en de uitstekende documentatie ;)


Een van de betere optie is de Jana 2.4 (2.5) Server, voor bedrijven ( 50,00 € ) En voor particulieren of voor scholen en non-profit organisaties geheel gratis te downloaden en te gebruiken. Jana is heel veel in één, maar ten eerste een Proxy server. Een Proxy is niets anders dan een intermediair tussen het internet en jouw machines. Ook providers gebruiken deze doorgeefluikjes. Het voordeel van Jana is dat je op alle op het netwerk aangesloten machines alleen de Proxyserver behoeft in te stellen om overal te kunnen surfen, e-mailen enz. 
Uitgebreide informatie hierover vind je op de site van Jana zelf onder 'screenshots'. 

Daarnaast is de Jana-2.4  (2.5) ook een echte WebServer voor webpagina's. Talen als ASP, PHP, MySQL, Perl en CGI kunnen gebruikt worden, en daarmee is Jana ideaal om bijvoorbeeld een intranetje op te zetten of om je homepage op het internet te zetten. Ook een FTP-, email- en newsserver is niet vergeten, en Vhosten aanmaken is nu ook mogelijk, en om het pakketje helemaal af te maken is hij nu ook in het Nederlands te installeren.

» Systeem eisen: JanaServer 2.4 ! 2.5

Systeem eisen: Computer met een besturingsysteem, Windows 95/98-ME Windows XP/NT en Win2000/Win2003

Om misverstanden te voorkomen vermeld ik hier wel eerst dat als je een eigen Webserver wil installeren het wel zo goed is als je de beschikking heb over een Kabel of ADSL aansluiting daar het anders een dure grap wordt als je de Server 24/7*365 wil laten draaien. Mocht u daar niet over beschikken dan zal u alle vrienden/vriendinnen en andere mensen op de hoogte moeten brengen dat u maar bepaalde uren op het internet aanwezig bent. Hier even een gratis tip bij http://www.xs4all.nl  mag u een eigen WebServer draaien zelf heb ik daar nu Mxstream ADSL het is een van de weinige providers waar dat is toegestaan met een haast onbeperkte data limiet.

» Wat kunt u allemaal doen ?

Wat kunt u allemaal doen met de Jana  WebServer !

Zelf je eigen Webserver op het internet is heel gemakkelijk daar je dan de mogelijkheid heb om alles in eigen beheer te houden zoals het zelf maken van je eigen website zo dat je niet iedere keer al je gegevens moet up loaden naar je provider, eigen directoires aan maken waar je bestanden plaatst om iedereen te laten downloaden zo dat je ook de vrijheid hebt om er op te zetten wat je zelf maar wil daar voor zit er in de
Jana WebServer een ingebouwde FTP Server zodat je ook een wachtwoord in kan geven.

» Informatie snel installeren!

Snel installeren van Jana als proxy:

Installeer Jana, ga naar General > IP Addresses pagina, vul je lokale IP adres in, opslaan, vink de box aan die zegt Proxy Server, opslaan, herstart Jana, configureer RAS parameters zoals bedoelt, configureer client browsers om de proxy server te gebruiken (de NetBIOS naam of IP adres van de Jana server) met poort 3128 (standaard poort voor Jana), go baby go!

» Snel installeren van Jana als interne mail server:!

Installeer Jana, ga naar General > IP addresses pagina, vul je lokale IP adres in, opslaan, vink de box aan die zegt Email server, herstart Jana, ga naar menu > Email, General settings > general settings, vul de directorie in waar je de emails wilt opslaan, Ga naar Email Users, Voeg toe, vul de gegevens in van de persoon (email adres, user id welke hun Email software zal gebruiken voor een login met Jana en het paswoord), laat SMTP server als lokale gebruiker (er vanuit gaande dat er een keuze is, welke niet van toepassing is als je geen externe SMTP server hebt aangegeven). Vink box 'Email to this address...' zoals eerder aangegeven, user ID en paswoord zoals eerder aangegeven, POP3 en SMTP Servers als NetBIOS naam of IP adres van de Jana server, go baby go!

» Aanvullende software voor de Jana server:!

Aanvullende software vind je in het linker menu. Jana is overigens geheel via je eigen browser in te stellen en behoorlijk dicht te spijkeren wanneer je goede wachtwoorden kiest. 
Wil je snel van start? Download dan de Server door in het Top menu op de Download link te klikken, is zowel in het Nederlands en Engels als in de Duitse taal te downloaden, tevens ondersteunt hij meerdere talen zie daar voor de bijgeleverde documentatie.

En tevens staat er hier op deze Site ook al veel informatie betreffende de Jana2 Webserver, en er komt nog veel meer bij, de reden daar van is dat ik hem zelf volledig gebruik als een volwaardige Server en na jaren lange ervaring op het gebied van het assembleren van Computers en het werken met zowel de hardware als ontiegelijk veel software pakketten en de laatste jaren heel veel test werk verricht met verschillende Webservers, blijkt dat de Jana2 Webserver voor wat mij nu betreft er nog het beste uitkomt en zeker gezien daar het nu voor mij alleen nog maar een hobby is die dus buiten de computer en het ADSL abo om, verder niets extra meer kost.

» Mededeling
Ondanks alle aan de samenstelling van deze website bestede zorg, kan noch de redactie, noch de webmaster (de uitgever) aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele schade, die zou kunnen voortvloeien uit enige fout, die in deze Website www.janaserver.nl voor zou kunnen komen of voor de gevolgen van het gebruik van deze site. Ook is zij niet aansprakelijk voor de gevolgen van het niet beschikbaar zijn van de site.