Nederlandse Jana2 Webserver documentatie

1. Jana2 waar kunnen wij deze Server voor gebruiken
2. Snelle installatie voor een Proxy Server
3. E-Mail bespreking en uitleg
4. Hoe werkt de Pop3 E-mail Server
5. Wat is een E-mail user (gebruiker)
6. Hoe werkt de SMTP Server
7. Hoe gebruiken we de IP adressen
8. Wat is een Intranet netwerk










Server-de informatie gevende computer. Dat kan via een netwerk of op Internet.
Netwerk-de lokale verzameling van verbonden computers (aan één kant).
Internet-alle computers die wereldwijd communiceren op het publieke netwerk.










1. Wat is Jana?

Jana is een gratis internet-sharing software oplossing voor SOHO situaties. Het is niet alleen een proxy server, maar ook een http server applicatie, een FTP gateway en server, socks, telnet, Realplayer en IMAP gateways en standaard-protocol email servers (SMTP, POP3). In tegenstelling tot andere beschikbare commerciële proxy servers (voor GELD!), Jana verslaat sommige nog steeds op functies alleen al, gebruiksvriendelijkheid en de uitstekende documentatie ;)
Hoe zet ik het op?

Dit wordt uitgelegd in specifieke secties van de helpfile - kies daarvoor een specifieke categorie om te leren hoe je Jana moet opzetten naar jouw behoeften.
Waar kan ik hulp krijgen?

Als je alle files gelezen hebt en het nog niet snapt, dan kan je het beste gokken op de lokale computer goeroe die het jouw langzaam en in begrijpelijke taal uitlegt :) Als dat niet lukt, dan kan je proberen antwoord te krijgen op de website en de forums, of gebruik de 'probeer en fout' methode. Wij (de documentatie auteurs) hebben geprobeerd alles naar beste kunnen uit te leggen wat elk onderdeel doet en wat het effect is in verschillende omstandigheden.
Hoeveel moet ik voor Jana betalen?

Andere commerciële programma's vragen verschillende prijzen voor verschillend aantal gebruikers, Jana heeft echter een simpel prijs systeem. Als je het nuttig vind en gebruikt, zend ons dan een kaartje naar:

Thomas Hauck
Kieselbronnerstr. 89
75417 Muehlacker
Germany

Natuurlijk wordt geld in welke soort dan ook erg gewaardeerd, maar is niet noodzakelijk. Het is tenslotte freeware. Vindt je het niets, wis het en stuur ons vooral geen kaartje. Je kent misschien het gezegde wel 'Zoiets als een gratis lunch bestaat niet' maar wie heeft ooit gezegd dat kwaliteit software niet gratis kan zijn? En dan bedoel ik ook niet die warez sites ;)
Wat heb ik nodig om Jana te gebruiken?

Je hebt een systeem nodig dat als een server fungeert (die een verbinding maakt met het internet) met de volgende specificaties:
De benodigde hardware specificaties zijn tenminste een P133 met 32 Meg RAM, en je hebt ongeveer 2 meg vrije diskruimte nodig voor het installeren van Jana, er vanuit gaande dat je al TCP/IP hebt geïnstalleerd. In principe moet je zoveel mogelijk vrije ruimte hebben (zodat Jana en Windows genoeg ruimte hebben om te ademen), en zelfs meer hardware specificaties en ruimte als je een netwerk hebt waar veel gebruikers regelmatig grote hoeveelheden post verzenden.

( Alhoewel ik Jana ooit heb laten draaien op een P75 8Mb, kan ik zeggen dat het op zijn minst erg traag is. Het stond er alleen maar op om te zien wat de opties waren en voor het schrijven van de documentatie. De algemene regel is om het gewoon te proberen, en als het pijnlijk traag werkt, dan wordt het tijd voor een upgrade.)
Een werkend netwerk (logisch toch :) gebaseerd op het TCP/IP protocol.
Je netwerk dient gebruik te maken van het TCP/IP protocol. De operating systems van de andere computers zijn niet belangrijk, zolang het maar werkt op het netwerk en gebruik maakt van het TCP/IP protocol.
Help mij onthouden wat Jana doet, ben het vergeten ( aka Wat voor de drommels zeg je me nou?) Oké, in de meest simpele bewoordingen (hopelijk) Jana zit tussen mensen op je computer netwerk en internet en doet dingen voor hen, zoals het halen van web pagina's, emails etc.

Dus je hebt:
Gebruiker 1 \ /
Gebruiker 2 - Jana - Het Internet
Gebruiker 3 / \


En je hebt dit met email:
Gebruiker 1 \ / gebruiker1@domain1.com
Gebruiker 2 - Jana - gebruiker2@domain2.com
Gebruiker 3 / \ gebruiker3@domain3.com



Laten we aannemen dat je twee domains hebt, maar alle email komt binnen in hetzelfde postvak (dus je hebt 2 postvakken in totaal, en laten we zeggen 4 gebruikers).
Postvak op Domain 1| Postvak op Domain 2
mary@domain1.com | tim@domain2.com
tom@domain1.com |
james@domain1.com |


Tot op heden moet je zelf ieders emails sorteren. Jana kijkt ook voor wie de emails bestemd zijn, en plaatst het in hun postvak, dus:
Postvak op domain1 > > marys postvak (berichten naar mary@domain1.com)
> JANA > toms postvak (berichten naar tom@domain1.com)
Postvak op domain2 > > james postvak (berichten naar james@domain1.com)
> tims postvak (berichten naar tim@domain2.com)


[ Top ]



























2. Snel installeren van Jana als proxy:

Installeer Jana, ga naar General > IP Addresses pagina, vul je lokale IP adres in, opslaan, vink de box aan die zegt Proxy Server, opslaan, herstart Jana, configureer RAS parameters zoals bedoelt, configureer cliënt browsers om de proxy server te gebruiken (de NetBIOS naam of IP adres van de Jana server) met poort 3128 (standaard poort voor Jana), go baby go!
Snel installeren van Jana als interne mail server:

Installeer Jana, ga naar General > IP addresses pagina, vul je lokale IP adres in, opslaan, vink de box aan die zegt Email server, herstart Jana, ga naar menu > Email, General settings > general settings, vul de directorie in waar je de emails wilt opslaan, Ga naar Email Users, Voeg toe, vul de gegevens in van de persoon (email adres, user id welke hun Email software zal gebruiken voor een login met Jana en het paswoord), laat SMTP server als lokale gebruiker (er vanuit gaande dat er een keuze is, welke niet van toepassing is als je geen externe SMTP server hebt aangegeven). Vink box 'Email to this address...' zoals eerder aangegeven, user ID en paswoord zoals eerder aangegeven, POP3 en SMTP Servers als NetBIOS naam of IP adres van de Jana server, go baby go!

[ Top ]




























3. Wat is Email?

Elektronische mail is de nieuwe manier van communiceren - het is snel, makkelijk en de kosten per bericht is zo klein dat het bijna te verwaarlozen is. (als je de email intern houdt, dan zijn er geen kosten).
Wat geeft Jana wat betreft Email?
Jana geeft volledige POP3 en SMTP server applicaties, wat betekent dat je bijna alle email software kan gebruiken dat in de wereld verkrijgbaar is om ermee een verbinding te maken. Jana beschikt over individuele mailboxen die beveiligd zijn met gebruikersnamen en paswoorden, onmiddellijke interne mail routing zoals het hoort, automatisch binnenhalen en verzenden van/naar op internet-gebaseerde email accounts, groepen, distributie, BCC Verzenden en ontvangen, routing en aliassen. Zie de individuele secties voor meer informatie.
Hoeveel kost het?

Als je alleen gebruik maakt van interne routing (bijv. door Jana te gebruiken als standalone server dat alle mail van het netwerk afhandelt) dan ben je alleen de kosten kwijt van het draaien van het netwerk en een beetje administratie tijd. Als je Jana als een proxy email server gebruikt, welke de interne mail intern route en externe mail doorstuurt, en verzameld van een internet account, maar je moet wel betalen voor de T3 lijn dan moet je stoppen met huilen :)
Hoe ziet een email adres eruit?

Email adressen hebben bijna altijd een '@' symbol, omdat dit de computer vertelt wat de algemene richting is waar de mail eindigd - bijv. hotmail.com, de servers verzenden de mail naar de hotmail's servers met alles wat nodig/toegestaan is. Als hotmail's server eenmaal de mail heeft, dan kijkt het naar het adres en plaatst het in de gebruikers inbox. Dus een hotmail adres ziet er bijv. zo uit: 'iemand@hotmail.com'. Het is met Jana mogelijk (en sommige andere systemen) om een email adres te hebben zoals 'directeur@managers', omdat Jana eerst naar het hele email adres kijkt om te zien of het intern doorgestuurd kan worden (er van uitgaand dat deze optie aan staat). Iedereen in de buitenwereld die probeert naar dit emailadres te mailen wordt vertelt weg te wezen - het adres is geen standaard internet adres, welke een '.iets' ('.com' bijv. of '.co.uk') moet bezitten, want dit zijn de zogeheten Top-level domains. Dit is om mailrichting te bepalen, zoals een land code. Als de server weet bij welk top-level domain de remote server toebehoort dan kan de email beter doorgestuurd worden. Als alle servers op het zelfde top-level domain zouden zitten, dan zou het veel langer duren en grotere databases nodig zijn om ze allemaal te catalogiseren. Op deze manier kan je ruwweg vertellen waar de mail heen gaat.
Jana instellingen:

Email Directorie: Specificeert waar je Jana de emails in op wilt laten slaan voor verzenden / ontvangen. Er moet nu eenmaal een ruimte zijn waar de emails opgeslagen moet worden totdat een gebruiker het ophaalt, of de beslissing neemt het op de server te laten staan.
Email adressen van de Administrator: Dit is het email adres van de administrator (overduidelijk!). Het adres dat je hier invult moet bekend zijn bij Jana (bijv. om een gebruiker aan toe te voegen in de EMail Gebruikers sectie). Dit adres wordt gebruikt voor drie dingen:
Als er fouten optreden bij het verzenden/ontvangen van email etc. dan zal er een bericht met de foutmelding naar dit adres gestuurd worden.
Als je de email distributie aan hebt staan en er komt een email binnen met een adres wat niet herkend wordt door Jana (bijv. je hebt admin@mijndomain.com en james@mijndomain.com is ingevuld in Jana, en een email komt binnen voor claire@mijndomain.com) dan zal dit naar dit (administrator) adres gestuurd worden.
Als je de virus controle hebt aan staan (in Jana > Email > General > Optional virus scanner, en niet zoals een extern programma dat de hele tijd draait) en een virus wordt gedetecteerd, dan zal de email naar dit (administrator) adres gestuurd worden voor controle / afhandeling.
Maximum email grootte voor verzending: Dit legt zich zelf uit, je kunt de grootte, in bytes van emails bepalen die verzonden worden. '-1' betekent ongelimiteerde grootte. Houdt wel in de gaten dat zelfs kleine emails (veel tekst, maar zonder afbeeldingen / bijlagen) al snel 10k kan zijn, vooral als er een HTML formaat in zit. Het is niet aan te bevelen om deze waarde kleiner dan 25k te zetten (25700 bytes).

Verzend alle mail onmiddellijk: Vertelt aan Jana om de mail onmiddellijk te verzenden - dus als iemand een email verzend vanaf het netwerk naar een extern adres en je bent op dat moment niet in verbinding met het internet, dan wordt er een verbinding gemaakt om de mail te verzenden (onderwerp RAS parameters?)

Verzend e-mails naar de provider bij het online gaan: Verzend alle wachtende emails wanneer Jana detecteert dat er een online verbinding is met het internet (om welke redenen dan ook).

Verzend e-mails regelmatig elke: Maakt een verbinding met het internet elke xx minuten om email te verzenden die staan te wachten voor verzending. Dit moet je zo klein mogelijk houden als je het kan betalen, anders denken gebruikers dat ze een email verzonden hebben terwijl het nog op de server (Jana) staat te wachten voor verzending.

Aantal wachtende e-mails alvorens ze allemaal te versturen: Geeft aan Jana door om geen emails te verzenden op het moment dat ze bij Jana binnenkomen, totdat er een xx aantal wachtende emails zijn die klaar staan voor verzending, om ze zodoende tegelijk te verzenden.

Verzend e-mails onmiddelijk als de 'Priority Header' aanwezig is: Geeft aan Jana door om onmiddelijk elke email onmiddelijk te verzenden dat de 'Priority' header bezit. Om dit voor elkaar te krijgen met je email programma (alhoewel ze allemaal verschillend zijn) in Outlook moet je een knop zien op de Nieuw Bericht toolbar met Priority, en anders ga je het berichten menu binnen en kies voor Priority. In Netscape zie je een drop-down menu box aan de rechterkant van het onderwerp veld. Wat betreft andere email programma's dien je de help file te raadplegen voor 'Priority'. Als je niet weet hoe zo'n header eruit ziet (en waarschijnlijk weet je dat ook niet) dan kan je een intern email naar jezelf verzenden, zoek hem op in je email folder (zoals hierboven aangegeven), open het in notepad en zoek het woord 'priotity' in de mail. Je kunt er ook eentje naar jezelf sturen en openen via je email programma (er vanuit gaande dat de volgende stap ondersteund wordt) en kies voor het zien van alle headers, en/of de berichten code. Het moet in ieder geval ergens aanwezig zijn, alhoewel ik geloof dat sommige email programma's priorities niet ondersteunen.
Verzend e-mails regelmatig, alleen als je online bent: Verzend wachtende emails elke xx minuten als je een verbinding hebt met het internet, en het is gebruikelijk om dit klein te houden, bijvoorbeeld 10 minuten.

Haal nieuwe e-mails bij de provider na verzending van e-mail: Download elke nieuwe email elke keer als er eentje verzonden wordt.

Haal nieuwe e-mails bij de provider bij het online gaan: Geeft aan Jana aan om nieuwe email te downloaden wanneer het detecteert dat de computer een verbinding maakt met het internet.

Haal nieuwe e-mails op wanneer de server start: Wanneer Jana opgestart wordt, dan controleert deze onmiddellijk voor nieuwe email. Houd er wel rekening mee, dat een herstart van Jana gezien wordt als een volledige opstart, dus elke keer als je iets verandert en je moet daarvoor Jana herstarten om de verandering door te voeren, er gecontroleerd wordt op nieuwe mails, ongeacht dat er net een controle is geweest.

Haal regelmatig e-mails elke: Jana download nieuwe emails elke xx minuten, en maakt een verbinding met het internet om dit te doen als het nodig is. Als je deze waarde op 0 zet, dan zal Jana niet regelmatig controleren (zie volgende sectie). Je kunt Jana ook zo instellen dat deze tussen bepaalde tijden en op bepaalde dagen controleert door het klikken op de 'Weekdays' knop - erg handig voor regelmatige controle tijdens kantoor uren.
Haal regelmatig e-mails alleen indien online, elke: Jana download elke nieuwe email elke xx minuten, maar alleen als je al een verbinding hebt met internet. Dit heeft geen effect op de andere opties zoals bijv. hierboven, door toe doen van de 'only when online' bit.

Haal nieuwe e-mails bij de provider bij een e-mail cliënt oproep: Laat Jana een verbinding maken met de internet mailserver om nieuwe mails te downloaden wanneer een persoon op het netwerk vraagt voor mail controle (Alhoewel het alleen gecheckt wordt met Jana, en Jana controleert op internet). Dit werkt alleen als je Jana geconfigureerd hebt met een verbinding in General > RAS-Parameters.
Lokale Smtp-Server heeft authenticatie nodig:

Domain waar geen authenticatie nodig is:

Scan e-mails voor virussen: Jana scant emails voor virussen (viri), benodigd wel dat je de virus scanner opties hieronder aangeeft.

Commandline van de virus-Scanner: Specificeer de locatie van het virus scanner programma, en je dient de opties aan te geven voor het programma. Consulteer hiervoor de maker van je anti virus programma, maar geef het aub wel aan ons door zodat wij een lijst kunnen compileren voor andere mensen. Dit is een voorbeeld voor de inhoud van dit veld: C:\Antivirus\Antivirus.exe,-Opt1,-Opt2,$FILE$,-Opt3
Geef waarde terug als de Virus-Scanner geen virus gevonden heeft: Specificeer de waarde dat de virus scanner terug geeft als de file is gescand en niet geïnfecteerd is. Op deze wijze wordt aan Jana door gegeven of er wel of niet aan de administrator een waarschuwing gegeven moet worden. Nogmaals, je dient de maker van je antivirus programma te consulteren.


[ Top ]


























4. Wat is een POP3 Server?

Een POP3 server is een email server om emails op een systeem vast te houden wanneer de gebruiker niet permanent een verbinding heeft tot het systeem. Zie het als volgt: SMTP kan alleen mails verzenden naar elkaar en POP3 servers, en POP3 kan alleen mails ontvangen van SMTP servers, en sorteren het in postvakken (folders) en geven gebruikers toestemming voor toegang tot deze folders voor het verzamelen van hun mail. Alhoewel dit niet strikt genomen waar is, is het een voldoende principe voor jouw voor het begrijpen van SMTP en POP servers. POP3 staat voor Post Office Protocol, versie 3, en SMTP staat voor Simple Mail Transfer Protocol.
Dus onthoud dat je in deze sectie, je Jana vertelt welke POP3 servers en postvakken te gebruiken voor het verzamelen van mail op het internet.
Jana Instellingen:

In Jana zijn de POP3 servers uitgelegd in een tabel, zodat je snel de instellingen kunt bekijken.
De instellingen zijn:
On/Off: Specificeer of de POP3 server aktief is ( bijv. of Jana emails verzamelt).
Server Name: De naam van de server, of dit moet het IP adres zijn wat je specificeert voor Jana voor toegang (denk er wel om dat een naam altijd omgezet wordt naar een IP adres).
User ID: De gebruikersnaam dat gebruikt wordt wanneer Jana inlogt op deze POP server.
Delete Email ( dagen ): Het aantal dagen dat Jana een kopie van de email achterlaat op de internet server. Je kunt het zetten op nooit wissen, onmiddellijk wissen, of laat staan voor 1-60 dagen.
Action: Voor het wissen van de server uit de lijst (de 'X') of vul de eigenschappen in (de 'edit')

Overige informatie gerelateerd aan POP servers:

Je hebt het paswoord nodig voor je internet mail server. De optie 'Do not send any warning mails to the administrator...' vertelt aan Jana om geen emails te verzenden naar het adres van de administrator wanneer er een fout optreedt. Dit kan uiteraard erg handig zijn als de servers goed zijn ingesteld en goed werken, alhoewel het aanbevolen wordt om deze optie niet aan te vinken, tenminste niet in het begin, zodat je kunt nagaan of dit het probleem is als je geen emails ontvangt.


[ Top ]


























5. Wat is een Email (user) gebruiker ?

Dit is één van de belangrijkste gedeelte van je interne mail systeem, als je de users instellingen goed ingesteld hebt. Als de email adressen extern zijn / extern te gebruiken, dan dien je tenminste één POP3 en één SMTP server op te zetten in de vorige twee instellingen.
Allereerst vertel ik hoe je een user moet aanmaken, zoals je al eerder een user moest aanmaken en dan kan je alles op een email-achtige wijze doen.
Email Adres: Het email adres dat de gebruiker op het moment gebruikt, of zal gebruiken ( bijv. gebruiker1@mijndomain.com ). Gebruikers ID en paswoord voor locale POP3 Server: Dit is de gebruikers-ID en paswoord dat de eigenaar van het email adres heeft en gebruikt om in te loggen in JANA! Dit is NIET (noodzakelijk) hetzelfde gebruikers-ID en paswoord dat men zou gebruiken voor toegang tot hun email als ze een directe verbinding hebben met het internet.

Bijvoorbeeld, als je het domain 'mijndomain.f9.co.uk', het 'mijndomain' gedeelte is eigenlijk je internet gebruikersnaam, en alle emails naar dit domain gaan in hetzelfde postvak op hun internet server - het mijndomain postvak. Hoewel, je kunt diverse mensen hebben met gelijksoortige adressen, zoals mary@mijndomain.f9.co.uk, tom@mijndomain.f9.co.uk etc etc. Dit is de sectie waar je onderscheidt gaat maken in de verschillende email adressen - dus je stelt één persoon in met het email adres tom@mijndomain.f9.co.uk en een andere met mary@mijndomain.f9.co.uk. Vanwege de wijze waarop Jana email behandeld, lijkt het erop alsof alle emails binnenkomen vanaf het mijndomain internet account en verspreidt het dan in de juiste postvakken van de gebruikers, afhankelijk van de 'To:' ('Naar:') regel in de email. Daarvoor, het lokale gebruikers-Id en paswoord zijn onafhankelijk van de gebruikers-id dat gebruikt wordt voor toegang van het postvak op je ISPs server. Zie de 'Email Distributie' help onderwerp voor meer informatie.
SMTP Server: Je dient aan te geven welke SMTP server deze gebruiker gaat gebruiken. Als de gebruiker de mail alleen intern gaat verzenden, dan kies je voor de 'Local User' optie. Dit voorkomt dat de gebruiker mails gaat verzenden naar de buitenwereld. Anderzijds kies je voor een internet SMTP server voor hun om te gebruiken, en de toegangsmethode als het gespecificeerd is in de SMTP server instellingen.
Emails naar dit adres...: Deze opties bepaalt dat als een interne gebruiker email verzend naar het adres gespecificeerd als hierboven, dat het niet gaat via het internet, maar alleen opnieuw hoeft te verzamelen. Jana stuurt de email zelf regelrecht in de personen hun postvak. Dit is een besparing, zodat Jana geen dial up hoeft te gebruiken naar het internet als het niet hoeft. Wellicht wil je deze optie on-aangevinkt laten, voor bijv. als je een copy op de internet server wilt achterlaten, wellicht probeer je Jana uit en wil je het niet houden, en geen enkele email wilt verliezen. Ik zou het niet weten, het is gewoon aanwezig als een optie voor wanneer je het nodig hebt.
De laatste sectie geeft je de mogelijkheid dat wanneer een gebruiker email ontvangt, Jana automatisch een ander programma start. Dit kan een virus scanner zijn (wat is het nut wanneer je Jana automatisch emails voor viri laat scannen in de General opties), een email programma (kan nuttig zijn) of wat je ook maar wilt. Persoonlijk zie ik het nut niet van deze optie, maar sommige mensen hebben het schijnbaar ergens voor nodig.
Hoe stel ik mijn email software in voor het verzamelen van emails van Jana?

Open het, maak een nieuw account of wat je ook maar nodig hebt om je software te vertellen waar die de emails vandaan moet halen, en geeft ze deze instellingen:

POP3 Server en SMTP server: Specifeer of de NetBIOS naam ( de naam van de Netwerk Omgeving) of het IP adres van de computer waar Jana op draait.
Gebruikersnaam / paswoord: Geef deze dezelfde instellingen als dat je deed wanneer je de gebruiker aanmaakte. Onthoud dat ik gezegd hebt, dat de gebruikersID niet afhankelijk is van de gebruikersID dat voor de internet vebinding gebruikt wordt? Specificeer daarom een gebruikersID dat Jana herkent, en het is te adviseren om je email adres zo in te stellen dat het door Jana herkend wordt (of je wilt geen mail met persoonlijke antwoorden) zodat elk antwoord rechtstreeks terug gaat naar die gebruiker.
En wat hebben we hier geleerd?
Een gebruiker dient een herkenbare en juist email adres te hebben, vooral als er gebruik gemaakt wordt van externe mail.
Een Gebruikers-ID en paswoord is onafhankelijk van elke andere in gebruik zijnde op het systeem, inclusief die gebruikt worden voor internet toegang, WindowsNT Gebruikers lijst etc.
Een gebruiker neemt toegang tot Jana voor hun email, en Jana (zijnde een email server) handelt het email verkeer af in het netwerk.
Aub bekijk de General - General help sectie voor meer basis principes van Jana.


[ Top ]




























6. Wat is een SMTP server?

Zie hiervoor a.u.b. de 'Wat is een POP3 server' sectie van de POP3 servers helpfile. Verdere werkzaamheden zijn gepland voor allebei de secties voor de volledige uitleg over de SMTP en POP3 servers, het gebruik en de functies.
Jana Instellingen:

Hier vraagt Jana welke tussenliggende SMTP servers moet worden gebruikt om mail te verzenden via internet. Omdat de Jana SMTP server (waarschijnlijk) niet permanent in verbinding staat met het internet, heb je een SMTP server nodig welke op dezelfde wijze handelt als Jana doet voor de gebruikers op je netwerk.
Name of SMTP-Server: De naam die jouw ISP gebruikt dat refereert naar hun mail verzending server, gewoonlijk zoals bijv. smtp.isp.com, relay.isp.com, of mail-out.isp.com. Dit is dus gerelateerd aan een IP adres, dus je kan ook het IP adres ingeven als je die weet / en niet de naam kent.
Authentication:

Sommige SMTP servers benodigde toestemming aan jouw om er gebruik van te maken om post te verzenden. Er zijn twee mogelijkheden die Jana ondersteunt om jouw toestemming te geven op de SMTP server, als het nodig is (alhoewel bij de meest niet). De POP voor SMTP beslaat het midden gedeelte van de pagina, en de gebruikers/paswoord authentication methode beslaat het onderste gedeelte van de pagina, en (in mijn ervaring en bescheiden mening) is dit de meest gebruikte type ALS de server het eist.
Ik weet niet veel over het eerste authentication type omdat ik het nooit nodig heb gehad, en de instellingen voor het tweede type leggen zich zelf uit - geef de gebruikersnaam en het paswoord in voor je SMTP server (meestal dezelfde als je POP3 gebruikersnaam/paswoord).


[ Top ]



























7. Wat is een IP adres en waarom heb ik er eentje nodig?

Een IP adres lijkt op een huis adres, en je hebt er eentje nodig zodat je computer(s) herkenbaar worden. Je verzend nooit een brief zonder een adres, en computers verzenden geen data zonder adres (er zijn uitzonderingen maar die zijn hier niet van toepassing - welke je kunt vergelijken met junk mail of mailshots - iedereen krijgt het maar een paar mensen lezen het). IP staat voor Internet Protocol, dus je kunt wel zien dat het belangrijk is als je wilt communiceren op het Internet. Waarschijnlijk heb je het al op de één of andere manier al eens geïnstalleerd - om het te controleren ga je naar Control Panel > Network. (MEDEDELING: Windows NT wijkt iets af vanaf dit punt - documentatie over dit onderwerp ZSM (Zo Spoedig Mogelijk) Je ziet een lijst met netwerk componenten, de belangrijkste om Jana op een netwerk te kunnen laten draaien zijn: De 'Cliënt voor Microsoft Netwerken', welke de computer vertelt wat het is om mee te communiceren op het netwerk, De afdeling van je netwerk kaart, welke een groen icoontje heeft, De 'TCP/IP' afdeling, welke verbonden moet zijn met je netwerk kaart (Ziet eruit als 'TCP/IP > Je Netwerk Kaart'). Als het niet 'verbonden' is aan je kaart, klik je op de 'Toevoegen' knop, kies het protocol en ga dan naar de Microsoft sectie en kies voor TCP/IP. Nadat je dit gedaan hebt, dien je je computer te rebooten,(resetten) ook als je alleen maar veranderingen hebt gemaakt in de eigenschappen (wat we later zullen doen, dus onthoudt dit alles goed!). Je zal wel of niet ook meerdere protocollen geïnstalleerd hebben, en de File en Print deel optie. Deze zijn niet belangrijk voor Jana. Het is uiterst belangrijk dat elke computer in het netwerk zijn eigen IP adres heeft - alhoewel Windows je dient te waarschuwen als een andere computer al het IP adres gebruikt voor die computer, maar het is mogelijk dat dit niet altijd verschijnt (bijv. als de computers niet allemaal aanstaan of verbonden zijn met het netwerk op hetzelfde tijdstip). Alhoewel het wel acceptabel is dat twee computers hetzelfde IP adres hebben zolang ze maar niet samen tegelijk verbonden worden met het netwerk, maar het is geen goed idee voor het geval dat je later besluit ze toch beidden met het netwerk te willen verbinden, en dan moet je later het probleem weer zien op te zoeken. Een IP adres is geschreven in de welbekende punt-decimaal notatie, en de huidige standaard heeft 4 nummers van 0 tot 254 voor elk, alhoewel er regels en uitzonderingen zijn die buiten dit document vallen. Een voorbeeld adres is 127.0.0.1, welke bekend staat als het loopback adres. De tool 'ping' kan gebruikt worden om te kijken of je computer contact kan maken met een adres, en het loopback adres wordt gebruikt om te kijken of de TCP/IP op de juiste wijze werkt op ALLEEN die machine. Zie 'Hoe zet ik mijn netwerk op...' voor meer informatie over IP adressen.
Hoe controleer/verander ik mijn IP adres, en hoe weet ik of ik DHCP heb op mijn netwerk?

Er is een tool in Windows ingebouwd welke je veel instellingen kan laten zien gerelateerd aan je IP configuratie en genaamd WINIPCFG.EXE en om het op te starten type je deze naam in via Start > Uitvoeren. Het kan zijn dat je de huidige zichtbare adapter moet veranderen vanuit de drop down lijst naar je netwerk kaart. Als je netwerk DHCP gebruikt, dan zie je dat hier in de DHCP Server box.
Het is belangrijk om IP adressen in te stellen, vooral voor de server wanneer je via de andere computers ermee wilt communiceren. Je kunt DHCP instellen voor de andere machines, maar opnieuw, dit valt buiten deze documentatie (totdat Jana een DHCP server krijgt ingebouwd dat... hehe). Om je IP adres te veranderen, ga je naar de TCP/IP eigenschappen zoals aangegeven in 'Wat is een IP adres...'.
Hoe zet ik mijn netwerk op, en wat zijn subnets?

Snel Antwoord: Geef je server het IP adres 192.168.0.1 en elke andere computer 192.168.0.xxx, en zorg ervoor dat ze allemaal verschillend zijn. De subnet masks dienen allemaal dezelfde te zijn; 255.255.255.0.
Langer Antwoord: De computers op je netwerk dienen allemaal individuele IP adressen te hebben, welke we al hebben gerealiseerd, maar wat als er een andere computer op het internet al dit adres heeft? Waar gaat de data heen? dit wordt opgelost door privé adressen, reeks van IP adressen welke geen enkele computer heeft op het internet. Voor kleine netwerken zal dit in de reeks 192.168.0.1 - 192.168.254.254 zijn. Vanaf dit punt introduceren we subnets - een subnet is een afdeling van een netwerk door IP adressen, en gewoonlijk aangewezen op geografische locatie basis speciaal op WANs. We weten dat in Ethernet alle computers data ontvangen dat is verzonden, maar alleen luisteren naar data pakketten geadresseerd aan hen. Wat nu als je een verbinding hebt dat duurder is (naar een andere site) en trager is, dan wil je niet dat alle waardeloze informatie via de link gaat wanneer het niet hoeft. Vandaar dat het netwerk gesubnet is - één site heeft de computers adres 192.168.0.1 - 192.168.0.254 en de andere heeft 192.168.1.1 - 192.168.0.254. De beslissing of de informatie via de link dient te gaan wordt gewoonlijk overgelaten aan een router of bridge, maar dit gaat veel te ver op dit moment. Voor je kleine thuis netwerk heb je alleen één subnet nodig (als je geen router of bridge hebt) en dus hoef je alleen maar te weten dat computers op verschillende subnets niet kunnen communiceren zonder een router of bridge, en om te bepalen hoeveel subnets er zijn en jij een subnet mask gebruikt. Door gebruik te maken van de voorgestelde mask van 255.255.255.0 vertellen we aan de hardware dat de eerste drie nummers de netwerk nummers zijn, en het laatste nummer het computer nummer is (dus een computer's adres bestaat uit het netwerk nummer en het computer nummer, zoals een straatnaam en een huisnummer). Dus we zeggen dat computers kunnen communiceren met hun eigen netwerk, maar niet zo makkelijk met anderen. Omdat we nu subnets hebben geïntroduceerd, moeten we ook de beperkingen noemen. Omdat ons subnet ons vertelt heeft dat alleen het laatste nummer van het IP adres het eigenlijke computer adres is, zijn we beperkt tot 254 computers in ons netwerk op dit moment. Om er meer te hebben, is het beste om een andere reeks privé adressen reeks te gebruiken; 172.16.x.x en een subnet van 255.255.0.0. Op deze wijze kan je 254 maal meer computers hebben (64516 welke hoeveelheid Jana waarschijnlijk niet zo goed kan ondersteunen zonder gigantische hard disks en processor kracht - iedereen die dit wil uittesten kan een biertje krijgen). dus we zeggen: gebruik voor kleine netwerken 192.168.x.y (en de x moet dezelfde zijn voor alle computers, en de y allemaal verschillend) en een subnet mask van 255.255.255.0, en voor grotere netwerken gebruik je 172.16.x.y (waarbij de x voor alle computers verschillend kan zijn, zolang de x en y combinatie niet hetzelfde is voor twee computers bijv. je kunt geen twee 172.16.1.2 hebben, maar je kunt er wel eentje hebben en een andere met 172.16.2.1 met een subnet mask van 255.255.0.0.
Volledig Antwoord: mijn vingers doen zeer - zoek uit op het internet, of anderzijds neem mijn advies en maak je er niet druk om. Gebruikelijk zijn netwerken gecompliceerd genoeg om meer te hoeven weten dan dat we hier besproken hebben. Een administrator met kennis van zaken, welke bijna jouw hoofd eraf eet omdat je te nieuwsgierig bent, en waarschijnlijk dit document leest en denkt 'Ik haat het wanneer er in documenten staat dat zegt 'Raadpleeg je systeem administrator' - *IK* ben de administrator en *IK* WEET HET NIET!!!'
Hoe test ik of mijn netwerk wel werkt?

Het beste is om de NETWERK OMGEVING TE NEGEREN! Windows liegt namelijk vaak, en alhoewel een computer gezien wordt in de N.O. wil nog niet zeggen dat TCP/IP erop werkt, en omdat het niet in de N.O. is wil nog niet zeggen dat TCP/IP niet werkt. Je bent nu ongeveer wel de weg kwijt geraakt? Mooi zo. Om een TCP/IP verbinding te testen gebruik je het ping commando vanuit een DOS-prompt venster. Type 'ping 192.168.0.1' waarvan 192.168.0.1 het IP adres van de computer is waar je een verbinding mee zoekt. Het is makkelijk te zeggen of het communiceert of niet - of je krijgt een 'Respons from...'4 keer, of 'Connection timed out' of gelijksoortige 4 keer. Als je een combinatie hebt, dan is er waarschijnlijk wel ergens een storing op de lijn. Als je een respons krijgt van meer dan 10Ms op het LAN, dan heb je opnieuw problemen (of er moet iemand op dat moment grote files aan het kopiëren zijn wanneer je ze probeert te pingen).
IP Adres instellingen in Jana:

Op deze pagina dien je het IP adres in te geven van de netwerk kaart op de Jana server, zodat Jana weet waar het is. Als dit op de juiste wijze is gebeurd, dien je het IP adres te binden aan de beschikbare services, welke een tamelijk simpel concept is. Als je de proxy server beschikbaar wilt hebben voor het netwerk via het IP adres wat je net ingegeven hebt, vink het vakje aan, en anders zet je het vinkje uit als je niet wilt dan andere mensen toegang hebben tot het internet via Jana. Dit geldt uiteraard ook voor de andere services. De administratie en configuratie instellingen gerelateerd aan of je de mogelijkheid wilt hebben voor het configureren en administreren van de server vanaf een andere plek in het netwerk. Wil je de administratie van de server beperken tot de machine waar Jana op draait, dan laat je dit veld leeg. Wil je veranderingen kunnen doorvoeren via andere computers, dan vink je deze opties aan.


[ Top ]




























8. Wat is een intranet, en waar om een intranet?
Allereerst wat is een intranet? We hanteren hier de eenvoudige definitie, "een intranet is een intern op IP gebaseerd netwerk". Intern wil zeggen, binnen een bedrijf, vereniging, organisatie, huis of iets dergelijk, afgescheiden van de rest van de wereld. Gebaseerd op IP wil zeggen, dat we netwerken gebaseerd op andere protocollen (zoals SNA, netbeui, ipx etc), voorzover deze niet lopen over het IP protocol buiten beschouwing laten.

Een intranet is in feite hetzelfde als een internet, met het verschil dat een intranet binnen een bedrijf actief is.
Een intranet is een netwerk waarin de informatieverstrekking centraal staat, en waarin de techniek een ondergeschikte rol heeft. Met informatieverstrekking wordt bedoeld dat een intranet uitermate geschikt is verschillende informatiebronnen aan te bieden die eventueel aan elkaar gekoppeld zijn. Dit kan intern (lokale gebruikers) zijn waar bepaalde informatiebronnen (o.a. databases), die voorheen alleen op afdelingsniveau geraadpleegd konden worden, nu ook eenvoudigweg door iedereen die toegang heeft tot het netwerk kunnen worden geraadpleegd. In tegenstelling tot de bestaande informatietoepassingen, kan een intranet-toepassing namelijk eenvoudig aan het internet gekoppeld worden of via het internet geraadpleegd worden.
Maar zorg er dan wel voor dat het goed met een wachtwoord beveiligt is als u het ook via het internet laat draaien.
Wanneer kiest men voor een intranet?
De belangrijkste redenen om voor een intranet te kiezen zijn o.a.:
Bepaalde informatiebronnen die alleen op afdelingsniveau te raadplegen zijn, moeten vanuit het gehele netwerk benaderd kunnen worden.
Bepaalde informatiebronnen die alleen op afdeling en/of netwerk niveau te raadplegen zijn, moeten vanuit het internet (dus buiten het netwerk) benaderd kunnen worden.
Indien men steeds meer andere informatie dan tekst beschikbaar wil stellen via het netwerk, zoals foto's, tekeningen, geluidsfragmenten en videobeelden, zowel voor intern (intranet) als voor extern (internet) gebruik.
Men voor een technologie wil kiezen welke klaar is voor het toekomstig gebruik van netwerken zoals telewerken en VPN-verbindingen.
Wat zijn de belangrijkste voordelen?
De belangrijkste voordelen zijn o.a.:
De interface (browser) van een intranet is dezelfde als die van het internet, en daarmee een wereldstandaard;
De gebruiksvriendelijkheid is optimaal (men kan er mee werken zonder cursussen);
Een intranet kan alle soorten van informatie (geluid en beeld) herbergen en raadpleegbaar maken d.m.v. de standaard interface;
Een intranet is heel eenvoudig op alle niveaus te beheren (autorisatie-structuur is op paginaniveau op te zetten voor raadplegers, data-invoerders en databeheerders;
De meeste databases zijn toegankelijker binnen een intranet dan binnen de conventionele omgeving;
Een intranet is door de toegepaste web-technologie ook geschikt voor telewerken enz.


[ Top ]