Veilig klussen

Wie graag klust in huis, maakt nogal eens gebruik van brandgevaarlijke stoffen en gereedschappen. Veiligheidsmaatregelen worden daarbij wel eens over het hoofd gezien. Voor alle klussen in en om het huis geldt een vaste stelregel: niet roken, vermijd open vuur en houdt een brandblusser of emmer water bij de hand. En zo zijn er meer veiligheidstips die van belang zijn bij het klussen in en om uw huis.

Schilderen
Bij het schilderen is het soms nodig oude verflagen af te branden. Doet u dat binnenshuis, zorg dan voor een goede ventilatie en hou het vertrek zo leeg mogelijk. Het gebeurt nogal eens dat brandbare materialen vlam vatten bij het afbranden van verf. Gebruik voor wanden of plafonds met schrootjes geen verfbrander. Pas op voor eventuele isolatie die in de wand is verwerkt. Kieren, spleten en hout zorgen voor zeer brandgevaarlijke situaties.

Gebruik van elektrische apparatuur
Bij het doe-het-zelven wordt vaak gebruik gemaakt van boormachines, zaagmachines en andere elektrische apparaten. Denk bij het gebruik van dit soort apparaten aan uw eigen veiligheid. Draag een beschermkap en een veiligheidsbril. Kabelhaspels moeten bij gebruik altijd geheel worden afgerold. Doet u dat niet, dan wordt de kabel erg warm. Deze warmte kan niet worden afgevoerd, waardoor de haspel in brand kan raken.

Solderen en lassen
Gebruikt u een gasfles, houdt u deze dan nooit horizontaal. Als de gasfles niet helemaal goed afsluit, kan er vloeibaar gas ontsnappen, wat een steekvlam kan veroorzaken. Houdt uw gasfles dus altijd rechtop. Zorg ervoor dat bij het solderen geen brandbaar materiaal in de omgeving van de werkplek ligt. Draai de afsluiter altijd dicht als u het apparaat even niet gebruikt.

Slijpen
Let bij het slijpen goed op wegspattende vonken. Vonken kunnen zelfs op grote afstand van de werkplek nog brand veroorzaken.

Lijmen
In veel lijmsoorten, bijvoorbeeld tapijtlijm, zijn brandbare oplosmiddelen verwerkt. Een vonk kan voldoende zijn om een brand te veroorzaken. Ventileer dus goed als u van dergelijke lijmsoorten gebruik maakt. Zorg ook dat de waakvlam van de kachel en geiser uit zijn.