Wat moet ik doen als de Sirenes gaan?

De sirene gaat: een waarschuwing. Er is iets aan de hand! Als de sirene meerdere malen achter elkaar te horen is, is er sprake van alarm. Het kan ook zijn dat u niet door de sirene maar op andere manier wordt gewaarschuwd, bijvoorbeeld door een rondrijdende geluidswagen. Volg dan de instructies op van de aanwezige autoriteiten.

Als de sirene gaat...

  • Ga direct naar binnen
  • Sluit ramen en deuren
  • Zet Radio Rijnmond aan op frequentie op 93,4 FM of de kabel

zo hoort u het snelst wat er aan de hand is en wat u moet doen.

Ga naar binnen...

Hoort u een sirene ga dan zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde gebouw binnen. Bijvoorbeeld een bedrijf, kantoor, winkel of huis. Dat geldt voor iedereen. Dus ook als u op uw werk bent, of aan het winkelen of onderweg in de auto. Kinderen die op school zijn, moeten daar blijven. Zij moeten niet van school worden gehaald. Op school wordt hun door leerkrachten verteld wat er gedaan moet worden. Geef mensen die bij u aanbellen de gelegenheid om te schuilen.

Sluit deuren en ramen...

Sluit onmiddellijk alle deuren en ramen. Stel ook eventuele ventilatiesystemen buiten werking. Dit is het veiligst.

Zet de radio of tv aan...

Informatie en nadere instructies bij rampen en zware ongevallen krijgt u via Radio Rijnmond op frequentie op 93,4 FM of de kabel. Zorg dat u altijd weet waar u uw regionale zender kunt vinden. Noteer de frequentie van uw regionale zender voor bij uw radio en/of tv (kijk op de website van RTV Rijnmond).

Niet bellen met alarmnummers

Bel in geen geval met het alarmnummer 1-1-2, de plaatselijke politie, brandweer of ambulancedienst. Het telefoonsysteem kan overbelast raken. En dat kan ernstige gevolgen hebben voor het op gang komen van de hulpverlening.

Maandelijkse test

Op de eerste maandag van de maand om klokslag 12.00 uur wordt er luid getest. Als dan de sirene gaat weet u: 'Er is niets aan de hand. Het gaat om een test'.

P2000monitor.nl Regio 18