Kleine blusmiddelen

Een beginnende brand in uw woning kunt u in veel gevallen zelf blussen. Met een geschikte brandblusser kunt u proberen de brand te bestrijden. Bedenk daarbij dat uw blusser alleen beginnende brandjes aankan.

Blus alleen maar zolang u zeker weet dat u zonder moeite en gevaar de ruimte kan verlaten. Vergeet nooit: rook bevat vaak giftige gassen en het inademen van rook is daarom levensgevaarlijk! Vanzelfsprekend is het van belang dat een brand in het beginstadium ontdekt wordt. Plaats daarom rookmelders in uw woning. Ook bij een klein brandje: breng uw huisgenoten in veiligheid en waarschuw altijd de brandweer (1-1-2). U weet immers vooraf niet of de brand controleerbaar blijft. Welk blusmiddel u nodig heeft voor een beginnende brand in uw woning, auto, caravan of tuinhuis? We zetten de mogelijkheden voor u op een rijtje.

Tuinslang
Een tuinslang kan goed dienst doen als klein blusmiddel. Ook zijn er voor woonhuizen speciale kleine slanghaspels verkrijgbaar die eenvoudig op de waterleiding aangesloten kunnen worden. De haspel of tuinslang moet lang genoeg zijn om alle hoeken van het huis te kunnen bereiken. Water is de meest doelmatige vloeistof voor vaste stoffen als hout, papier, textiel, karton, etc. Gebruik nooit water voor het blussen van brandende olie of vet en branden waarbij elektriciteit is betrokken.

Blusdeken
Een blusdeken is vervaardigd van glasvezel, geÔmpregneerde wol of ander onbrandbaar materiaal. De handigste plek voor een blusdeken is de keuken. Aanbevolen formaat 180 x 180 cm, in opbergkoker.

Een blusdeken is natuurlijk ook zeer nuttig in caravan, boot, tuinhuisje en bij de barbecue. Geschikt als blusmiddel voor o.a.:

Draagbare blustoestellen
Er zijn verschillende soorten draagbare blustoestellen te koop met variŽrende inhoud.

Waterblusser Geschikt voor bijna alle branden (geen elektriciteitsbrand)
Poederblusser

Geschikt voor alle woningbranden.

Poederblussers zijn verkrijgbaar met een verschillende hoeveelheid aan inhoud. Als minimuminhoud bevelen wij 2 kg aan. Een poederblusser is geschikt voor alle branden in de woning. Poederblus-sers zijn ook uitstekend geschikt voor auto, caravan, zomerhuisje en boot. Om nevenschade na blussing te voorkomen moet het restant poeder met een (indu-striŽle) stofzuiger verwijderd worden. Gebruik hierbij geen water.

Kooldioxyde- blusser (co2), Geschikt voor elektriciteitsbranden
Schuimblusser

Geschikt voor alle woningbranden.

Een schuimblusser veroorzaakt bij het blussen nauwelijks nevenschade. Ook hier geldt: minimum inhoud 2 kg. Met een schuimblusser kunt u kleine branden in de woning in de vorm van vaste stoffen en vloeistoffen prima blussen. Schuim-blussers zijn ook uitstekend geschikt voor caravan en zomerhuisje.

Aankooptips

Gebruik en onderhoud