De vijf belangrijke punten van EHBO

Let op gevaar! Voor u en voor uw omstanders. Overkomt u wat, is er geen hulpverlener meer, wel een slachtoffer extra. Overkomt één van uw omstanders wat, dan heeft u een slachtoffer extra. Is ook niet de bedoeling.

Ga na wat er is gebeurd en wat het slachtoffer mankeert! Wilt u hulp kunnen verlenen, dan moet u weten wat u moet doen. U moet weten wat het slachtoffer mankeert. U kunt dat vragen aan het slachtoffer en omstanders, u kunt de situatie in u opnemen, hoe ligt het slachtoffer er bij, ruikt u een afwijkende geur, etc. Als u goed weet wat er is gebeurd, dan weet u ook wie er eventueel gealarmeerd moeten worden.

Stel het slachtoffer gerust! Makkelijker gezegd dan gedaan. Dat lukt ook alleen als u zelf rustig bent. Alleen als u eerlijk bent, lief en aardig voor het slachtoffer bent. Stel u even voor. Zeg wie u bent en vertel het slachtoffer steeds wat u gaat doen en waarom. Praat met het slachtoffer en niet over het slachtoffer.

Zorg voor deskundige hulp! U weet wat er is gebeurd, wat het slachtoffer mankeert. Omstanders kunnen alleen maar gissen. U zorgt ervoor dat de juiste instantie(s) worden gealarmeerd. Dokter, ambulance, politie of brandweer. Laat een omstander een goede melding doorgeven. Duidelijk waar het is, wat er is gebeurd, wat de letsel(s) zijn. Alle informatie die voor de professionele hulpverleners van belang kan zijn. Hoe beter de melding is, hoe eerder kunnen zij ter plaatse zijn.


Help het slachtoffer op de plaats waar u het aangetroffen hebt! U kunt aardig goed inschatten wat het slachtoffer mankeert, maar het slachtoffer kan door een overheersende pijn, een ander letsel niet hebben gevoeld. Ook u kunt afgeleid zijn. Heel bekend is bloed. Vaak begint de EHBO-er/BHV-er met het aanleggen van een verband en vergeet verder te vragen. Laat u het slachtoffer liggen, dan kunt u in elk geval niet meer beschadigen.

Wat eigenlijk nog belangrijker is, is dat u hulpverleent. Dat u uw slachtoffer niet alleen laat. Uw aanwezigheid stelt vaak al genoeg gerust zonder dat u echt actie onderneemt. Vaak is rustig blijven en niets doen in afwachting van de ambulance of dokter meer dan voldoende.

Reanimatie

Reanimatie is in geen enkel geval te leren via deze website.
Reanimatie kan levens redden.
Daarom mijn advies aan iedereen DOE EEN EHBO CURSES MET REANIMATIE.