Oude Vergiftige Stortplaatsen in Nederland

Provincies verliezen fors op aandelenmarkt

AMSTERDAM - Provincies hebben de afgelopen jaren miljoenen euro's verlies gemaakt door provinciale gelden op de aandelenmarkt te beleggen. De door de beursmalaise aangetaste geldpotten zijn bedoeld om toekomstige milieurampen te voorkomen door vuilstortplaatsen 'tot in den eeuwigheid' te voorzien van nieuwe afdeklagen en daarmee lekkages te voorkomen.

Zes provincies hebben een deel van hun zogeheten 'nazorgfonds stortplaatsen' in aandelen belegd. Het gaat daarbij om Noord-Brabant, Zuid-Holland, Zeeland, Gelderland, Drenthe en Utrecht. Vooral de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant gingen met hun beleggingsavontuur het schip in. Zij zijn de afgelopen drie jaar geconfronteerd met verliezen van respectievelijk 3,8 miljoen en 2,2 miljoen euro. Dit blijkt uit een onderzoek van Binnenlands Bestuur, het weekblad voor ambtenaren.

In principe is het voor gemeentes en provincies verboden om in aandelen te beleggen. De wetgeving op dit punt dateert van het Ceteco-schandaal in Zuid-Holland. Deze provincie ging destijds voor vele miljoenen het schip in door geld te stoppen in het inmiddels failliete handelshuis Ceteco. Het drama leidde in 1999 tot de val van de commissaris van de Koningin.

Voor provincies maakte toenmalig minister Zalm (Financiën) één uitzondering. De opbrengst van heffingen van vuilstortplaatsen mogen zij wél beleggen. Deze heffingen stromen in het zogeheten 'nazorgfonds stortplaatsen'. Iedere provincie beheert zo'n fonds, bedoeld voor toekomstige milieuzorg aan de vele afvalbergen die ons land telt. Het beleggen is wel aan grenzen gebonden: maximaal 58 procent van het fonds mag uit aandelen bestaan.

Vuilnisbelten

De uitzondering werd gemaakt omdat de fondsen letterlijk eeuwigdurend onderhoud aan vuilnisbelten moeten financieren. "Juist op zo'n lange termijn bieden beleggingen in aandelen het hoogste rendement", weet Peter van Vugt, gedeputeerde voor Financiën in Noord-Brabant. Het is te hopen voor de Brabanders, aangezien daar in drie jaar tijd een verlies van 2,2 miljoen euro werd geboekt.

In de provincie Gelderland zorgden de beleggingen in aandelen ervoor dat het totale fonds nauwelijks groeide. Gedeputeerde Huub Doek zegt blij te zijn dat Gelderland 'slechts' 15 procent van het fonds in aandelen stak

Drenthe

Ook de provincie Drenthe maakte in het afgelopen jaar een verlies met het stortplaatsenfonds. Op de totale pot van 4,4 miljoen euro werd een verlies van 14.000 euro geleden, als gevolg van de kelderende aandelenmarkt. Gedeputeerde van Financiën Henk Weggemans geeft de schuld aan Den Haag: "De Tweede Kamer heeft bepaald dat wij met het fonds jaarlijks een rendement van 7% moeten maken. Een buitengewoon domme regel, want zoiets lukt je niet door het geld simpelweg bij een bank weg te zetten. We moeten dus wel op zoek naar een methode om een hoger rendement te halen."

Enkele provincies voorspellen dat zij de heffingen voor vuilstort zullen moeten verhogen als de opbrengst uit aandelen blijft tegenvallen.

Bron De Telegraaf: 27-08-2002